(048)771-13-18, (048)771-13-15

(048)771-13-18, (048)771-13-15

grekovka@gmail.сom

grekovka@gmail.сom

День захисників і захисниць України

День захисників і захисниць України

1 жовтня 2024 року Україна та українці по всьому світу відзначають потрійне свято: духовне – Покрова Пресвятої Богородиці – покровительки українського козацтва, історичне – День Українського козацтва та звитяжне – День захисників і захисниць України, відповідно до Указу Президента України № 455/2023 від 28 липня 2023 року «Про внесення змін до деяких указів Президента України».

З нагоди цієї знаменної події креативні бібліотекарі Одеського художнього фахового коледжу імені М.Б. Грекова, вперше організували та провели в Бібліотеці зустріч з Тарасом Григоровичем Гончаруком, доктором історичних наук, професором кафедри історії України та спеціальних історичних дисциплін Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Почесним краєзнавцем України.

Зустріч відбулася 26 вересня під час презентації книжково-ілюстративної виставки «Козацькій славі жити у віках…».

Студенти коледжу прослухали цікаву лекцію, присвячену історії, долі та традиціям українського козацтва, дізналися про перші задокументовані згадки де гуртувалися козацькі ватаги на Одещині, маловідомі факти з історії виникнення Запорізької Січі, про її устрій та принципи військової демократії, почули легенду про походження свята Покрова Пресвятої Богородиці. Завершуючи свій виступ професор наголосив, що День Українського козацтва – це данина пам’яті всім козакам – «справжнім лицарям», які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Сучасні українські воїни продовжують славні традиції козаків боронячи свою Вітчизну та шануючи історію своїх предків. Таким чином, цього дня давнє героїчне минуле України поєднується з героїчним сьогоденням – це підтверджує Гасло 92 окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка ЗСУ «Собі – честь, Україні – слава!»…

Після тривоги, яка тричі переривала захід, присутні змогли познайомитися із матеріалами експозиції «Козацькій славі жити у віках…». Перший розділ – це репродукції творів живописців та скульпторів України на козацьку тематику. Другий розділ виставки був присвячений сучасному мистецькому проєкту «Мамай мандрує». Віктор Миколайович Гоманюк, голова Циклової комісії освітньо-професійної програми «Художнє оформлення», викладач спецдисциплін ОХФК імені М.Б. Грекова, художник, член Одеської обласної організації Національної спілки художників України, куратор проєкту розповів про історію створення великої творчої родини козака Мамая: «До співпраці долучилися науковці, історики, краєзнавці, літератори, професійні художники, аматори, діти, учні та здобувачі мистецьких навчальних закладів, а також всі охочі від 5 до 95 років, які досліджують, вивчають та захоплюються славетною історією України та козацтва в цілому. Мандрівка Одещиною розпочалася, на Покрову Пресвятої Богородиці, з пересувної виставки у селі Кам’яне, Савранського району, бо саме річка Савранка, Савранського району є колискою Українського козацтва. Розмаїття мандрівок проєкту вражають своєю географією польових досліджень славного козацького минулого. Далі були міста і села Одеської області: Балта, Южне, Доброслав, Івашків (Кодимський район), Усатове, Татарка (нині Прилиманське), м. Вінниця (Вінницька обл.), м. Умань (Черкаська обл.), Новоград-Волинський (нині Звягель), м. Житомир (Житомирська обл.), м. Южноукраїнськ м. Первомайськ (Миколаївська обл.), м. Тульча (Румунія) та інші. Потім Херсон, Нова Каховка, Береслав… і почалася війна… виставка, опинилася на тимчасово окупованій території і доля її не відома. Але мистецтво вбити не можливо і на сьогодні народний проєкт продовжує мандрувати…».

Запрошуємо всіх ознайомитися з виставкою «Козацькій славі жити у віках…», яка буде експонуватися до 14 жовтня 2024 р. Слава всім нашим Героям! Слава Україні!

Add a Comment

Your email address will not be published.